Rekreačné poukazy

od autora: | 20. januára 2019

Kolegyne, kolegovia,  dávam do pozornosti tému rekreačných poukazov.  Nehľadajte to „kade tade“. Túto vec od 1.1.2019 stanovuje Zákonník práce §152a , bod 7.2. Ten je pre vás ako zamestnancov najdôležitejší. Akékoľvek porušenie zákonníka práce zo strany vedenia školy rieši Inšpektorát práce. Prosím vás prestaňte sa už zaujímať o to, či riaditeľ má alebo nemá na to peniaze. To nie je váš problém. To je problém vedenia a zriaďovateľa. Ale pokiaľ si to vy nebudete žiadať, tak prídete o bonus vy, riaditelia nebudú mať žiadny problém, nebudú musieť riešiť a všetky vaše odmeny budú ešte zdanené ak vôbec nejaké budú.

Ja viem, že celá táto novela je diskriminujúca, veď vieme, kto to vymyslel a pre koho to bolo vymyslené. Ale prečo by ste zahodili týždeň s rodinou v nejakom peknom kúte našej krajiny, len preto, že sa budete strachovať o to, či vaši nadriadení náhodou nebudú mať problém? Po otázkach niektorých kolegov vo FB skupine Akodalejucitel, je mi jasné, že väčšina z nich sa vôbec nestrachuje o vás, či máte z čoho živiť rodiny alebo či máte vyhovujúce pracovné podmienky. Česť výnimkám. Závisí od charakteru riaditeľa a od toho, ako sa dokáže zastať svojich zamestnancov, ale aj od práce odborových organizácií, ako dôsledne pracujú pre svojich členov a dbajú na dodržiavanie práv zamestnancov, ktoré im zaručuje Zákonník práce a o to už nehovorím o tom, že môžu pre nich niečo navyše urobiť z titulu kolektívnej zmluvy.

Idú jarné prázdniny a snehu možno ešte bude. Na zbytočné školenia sa milióniky vždy nájdu, tak sa určite nájdu aj na vaše rekreácie, na ktoré máte po novom NÁROK ZO ZÁKONA.  Tak to sami nezahadzujte svojou nesmiernou túžbou po sebaobetovaní.

Už sa na FB objavili aj prvé pokusy o podvody na zamestnancoch škôl, že im vedenie ponúka 150 eur v odmenách , samozrejme ešte zdanených, keď si nebudú trvať na svojich nárokoch zo zákona, takže ich v skutočnosti chcú obrať o polovicu sumy, ktorú im garantuje zákon.  Toto už je naozaj suterén. Ale niet sa čo čudovať, keď pani ministerka miesto toho, aby ubezpečila riaditeľov škôl a zamestnancov, že zákony tejto republiky platia,  sa radšej zaoberá eurofondami a ich prideľovaním rôznym „ ľudkom z Hornej Dolnej“,  ktorí budú robiť neuveriteľný výskum o tom, čo ešte daňoví poplatníci na Slovensku vydržia.

Doteraz školy nemajú jasné vyjadrenie  o prefinancovaní nákladov, za rekreačné poukazy.

Tak Vás ešte raz všetkých vyzývam,  naplánujte si s rodinou pobyt cez jarné prázdniny, zrekreujte sa a požiadajte písomne vášho zamestnávateľa o preplatenie rekreácie podľa Zákonníka práce, §152a. Dokladujte faktúrou, z ktorej bude jasné, že bola vystavené na vaše meno. Máte na to nárok  a o ostatné sa nestarajte.  To nech si riešia tí, ktorí to celé vymysleli.  Akékoľvek porušenie alebo podvodné konanie, ktoré sa týka rekreačných poukazov napíšte na našu FB stránku.  Pre lepšiu informáciu, odporúčam výklad pána Jozefa Mihála, jedného z najlepších daňových poradcov Slovenska, ktorý nájdete na linku: https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=190 

Zuzana Foltánová, členka predsedníctva NŠO

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *