Spoločné vyhlásenie SKU a NŠO k bonusom

od autora: | 4. októbra 2012

Kolegovia, vážení učitelia,
blíži sa rokovanie vlády a následne Národnej rady SR o rozpočte. Z médií sa opakovane dozvedáme, že peňazí pre nás jednoducho niet. Nie, vôbec nie sme spokojní s týmto stavom. Radi by sme sa s Vami podelili o naše myšlienky. Bolo by škoda premárniť naše spoločné úsilie. Spoločné úsilie všetkých učiteľov. OZ PŠaV odštartoval rad akcií, ktoré boli prejavom nespokojnosti učiteľov v naše krajine. Nespokojnosti so stavom v školstve, ale najmä nedôstojným postavením učiteľa a neadekvátnym finančným ohodnotením učiteľa. Výstražný štrajk podporili SKU, NŠO i ďalšie organizácie.
Dnes stojíme pred ďalším rozhodnutím.
Trvať na 10% navýšení platov a zúčastniť sa niekoľkodňového štrajku alebo nie?
Nepozdáva sa nám, že sa upúšťa od požiadavky zvýšenia objemu finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu na úroveň min. 6 % HDP a nárastu miezd v školstve na 1,2 násobok priemernej mzdy v SR – aspoň médiá to už ani nespomínajú – a že minister financií nedokáže zaručiť ani len nárast miezd o nízkych 10%!
Milí učitelia, nepedagogickí zamestnanci, odborní zamestnanci, nech sa rozhodnete akokoľvek, SKU v spolupráci s NŠO má zásadné iné finančné požiadavky, z ktorých sa vláda nemôže vyzuť a vyhovárať na Euroval a medzinárodné záväzky. Žiadajme teda zakomponovať do zákonov pre učiteľov oprávnené bonusy!

1. Preplácať pedagogickým a odborným zamestnancom PN v plnej výške – tak, ako sa vypláca policajtom.

Zdôvodnenie: Pracujeme v jesenných a jarných mesiacoch takmer neustále v čiastočne infikovanom prostredí. Deti so začínajúcim vírusovým či bakteriálnym ochorením, s kašľom, nádchou, zvýšenou teplotou.

2. Dať učiteľom možnosť vybrať si každých 5 rokov neplatené voľno s garantovaným udržaním pracovného pomeru na dobu neurčitú /zachovanie pracovného miesta/ na podporu a ochranu zdravia, pred emočným vyhorením, ako prevencia pred záťažou – možným neuropsychologickým ochorením v dôsledku silnej psychickej záťaže.

Zdôvodnenie: Naplnenosť tried, čoraz zhoršujúce sa podmienky pre vyučujúci proces, napĺňanie škôl integrovanými žiakmi, žiakmi s poruchami správania, žiakmi s ľahšou mentálnou poruchou, žiakmi s ADHD, nie vždy úctivými či vychovanými žiakmi.

3. Definitíva alebo zásluhová definitíva.

Zdôvodnenie: Zásluhová definitíva by bola nielen odmenou pre najlepších expertov z našich radov, ale zabezpečovala by i potrebnú výmenu skúseností medzi generáciami pracovníkov v školstve.

4. Dovolenka v rozsahu prázdninového voľna detí.

Zdôvodnenie: Zásada „toľko dovolenky – koľko prázdnin“ zadefinuje základnú úlohu práce učiteľa – výchovno-vzdelávaciu činnosť s deťmi.

5. Možnosť 2. pracovného úväzku vyplácať nezdaňovanou formou dohody alebo inak daňovo zvýhodniť.

Zdôvodnenie: Pracovník už odvody odviedol! Tento bod je dôležitý nielen z finančných dôvodov, ale učiteľ má napr. záväzky k študentom praktikantom a ich materskej VŠ. Prípadne publikuje, tvorí vzdelávacie materiály, spolupracuje i na národných projektoch.

6. Preplácať stravu zamestnancom školstva stravnými lístkami/gastrolístkami. Neviazať možnosť stravovania na školské jedálne.

Za SKU

PaedDr. Mária Barancová – prezidentka SKU
Mgr. Ivan Dudáš – viceprezident SKU a výkonný riaditeľ pre Košický kraj
Mgr.art. Jana Martinčeková – výkonná riaditeľka pre Bratislavský kraj
Mgr. Matúš Baňas -výkonný riaditeľ pre Prešovský kraj
PaedDr. Danka Jarabová – výkonná riaditeľka pre Banskobystrický kraj
PaedDr. Dagmar Kolevová – výkonná riaditeľka pre Trnavský kraj
Mgr. Lucia Porubčanská – výkonná riaditeľka pre Žilinský kraj
PaedDr. Jana Brigantová – výkonná riaditeľka pre Trenčiansky kraj
PaedDr. Katarína Vargová – výkonná riaditeľka pre Nitriansky kraj
Mgr. Miroslav Sopko – viceprezident SKU

Za NŠO

PaedDr. Ľudovít Sebelédi – predseda NŠO
členovia predsedníctva
Alena Kováčová
Mgr. Pavol Hulík
Mgr. Mário Micenko
Ing. Tatiana Miklošová
Mgr. Ján Macek

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *