Vyhlásenie predsedníctva NŠO – nevyhlásenie štrajku.

od autora: | 4. marca 2013

Odborová organizácia Nové školské odbory ustupuje od vyhlásenia štrajku na deň 13.marca 2013.

Odborová organizácia NŠO od 7. januára 2013 zbierala mandát na vyhlásenie ostrého štrajku na deň 13. marca, ktorý sme považovali a stále považujeme za vhodný termín na to, aby sme vyvinuli tlak na vládu, ktorá neustále odsúva sociálne požiadavky zamestnancov školstva na vedľajšiu koľaj.

Prekvapili nás výroky o tom, že berieme žiakov a študentov za rukojemníkov. Sme presvedčení, že úlohou odborov v školstve je obhajovať zamestnancov školstva, bohužiaľ aj tak, že to spôsobí krátkodobé problémy rodičom, študentom a žiakom. Upozorňujeme na to, že chceme, aby naši žiaci a študenti dostali kvalitné vzdelanie, prostredníctvom kvalitných učiteľov, v kultúrnom prostredí. Na to ale školstvo potrebuje viac financií. Účelom štrajku 13.3.2013 bolo vyvinúť tlak na vládu, aby zastavila ďalšiu degeneráciu nášho školstva, ktorá sa odvíja od poddimenzovaného rozpočtu pre školstvo.

Získali sme mandát len od 1 148 zamestnancov školstva. Sme veľmi sklamaní týmto nízkym počtom. Príčiny vidíme v momentálnej atmosfére, ktorá panuje v školstve. Vyznačuje sa apatiou, dezilúziou po neúspešnom štrajku v minulom roku, neúmernou skepsou, ako aj strachom o zamestnanie.

Aj keď sme sklamaní, nevzdávame sa. V tomto roku sa zameriame na získavanie členov, na konkrétnu odborársku prácu, informovaniu kolegov o zákonných nárokoch ktoré im patria, pozorne budeme sledovať kroky vlády v oblasti školstva, poukazovať na plytvanie a prípadné nesystémové kroky.

Zdôrazňujeme, že aj naďalej sa budeme zaoberať možnosťou zorganizovať ostrý štrajk.

Video z tlačovky: http://www.youtube.com/watch?v=2GMsNmglXl8&feature=youtu.be 

PS : Uvádzame ešte jednu správu, ktorá včera prebehla médiami. V susednom Rakúsku, v ktorom je vzdelanie vlastných obyvateľov nielen verbálnou prioritou, pridala vláda učiteľom cca 700-800 EURO k platom. V Rakúsku má začínajúci učiteľ na ZŠ 2700 EURO a SŠ začínajúci učiteľ má 3100 EURO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *