Správa z konferencie o Mobbingu a Bossingu v slovenskom školstve

od autora: | 4. mája 2015

Slovo strach rezonovalo takmer vo všetkých príspevkoch, ktoré odzneli na 2.konferencii Mobbing a bossing v slovenskom školstve. Podobne znela aj odpoveď na otázku novinárov, prečo je tu tak málo (40) učiteľov.

Kto nezažil, neuverí. Neuverí, čo s človekom urobí každodenné vyhrážanie, osočovanie, manipulovanie, snaha umlčať “toho krikľúňa”, ktorý sa opovážil…. Tí najstatočnejší a najodvážnejší prišli, aby vyrozprávali svoj príbeh, uľavili ubolenej duši, alebo len tíško posedeli, načerpali nové sily, našli oporu, inšpiráciu ako sa brániť, čo urobiť, aby sa ich život mohol vrátiť do bežných koľají…ak by sa mohol.

Prejavy bossingu a mobbingu majú rôzne formy, vynaliezavosť bossérov a mobbérov v tomto smere je neuveriteľná a často v plnej miere odzrkadľuje úbohosť hraničiacu s duševnou chorobou ľudí, ktorí dokážu zničiť život kolegovi, lebo nad nimi vyčnieva, lebo dokáže vysloviť vlastný názor, lebo poukázal na nezákonné konanie…

NŠO spolu s SKU sa pustili do získavania údajov o tomto neblahom spoločenskom jave, ktorý prekvitá nielen v školskom prostredí. Dohromady okolo 400 reakcií je veru dosť, najmä ak vezmeme do úvahy STRACH pred odhalením (napriek zaručenej anonymite) a následným ukončením pracovného pomeru.

Hostia konferencie vo svojich vystúpeniach rozpitvali problematiku bossingu a mobbingu a naznačili možnosti riešenia za súčasného stavu legislatívy. Účastníci konferencie sa zhodli na spoločných záveroch:

  1. Prijať Zákon o mobbingu a bossingu
  • s jasnou definíciou bossingu a mobingu
  • s jasnou definíciou bosséra a mobbéra
  • platný pre zamestnancov o všetkých odvetviach
  • s jasnými a prísnymi sankciami
  1. Zvážiť zriadenie úradu školského ombudsmana
  2. Posilniť kompetencie Rady školy
  • zvýšiť zákonnú ochranu  členov RŠ
  • zvýšiť pomerný počet učiteľov v RŠ
  • zvýšiť právomoci v oblasti kontroly financií

Pozrite si záznamy vystúpení hostí 2.konferencie Mobbing a bossinga v slovenskom školstve na našom blogu :

 https://nsodbory.wordpress.com/2015/05/06/epidemia-strachu/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *