Mikroskop minimálnej mzdy

od autora: | 6. marca 2017

V Zákonníku práce, v § 120 sú uvedené minimálne mzdové nároky  zamestnancov. Sú určené stupňom náročnosti práce, koeficientami 1,0 …. 1,2…. 1,4….1,6 ….. 1,8 …….. 2,0 krát minimálna mzda. Z uvedeného je jasné, že minimálna mzda zamestnanca v 4.-tom stupni náročnosti práce nesmie byť nižšia ako 1,6 x 435 = 696€.

§ 29  zákona 553/2003 okrem iného prikazuje, aby neplatil § 120 Zákonníka práce pre zamestnancov verejnej a štátnej správy, teda napríklad pre učiteľov a odborných zamestnancov. PREČO ???

Vŕta mi to v hlave. Prečo práve pre týchto zamestnancov neplatí ZP?

Nebude náhodou odpoveďou to, aby sa na týchto zamestnancoch mohlo zákonne šporiť? Iné vysvetlenie zatiaľ nevidím…… vy áno?

A nie je to náhodou diskriminácia týchto zamestnancov?

Čo sa s tým bude robiť?

My v NŠO budeme na tento stav upozorňovať, budeme sa pýtať, pokúsime sa to diskutovať na verejnosti, vytvoriť mediálny tlak, tak aby sa veci pohli a problém vyriešil…… pretože tento stav nepovažujeme za normálny.

Čo sa týka nepedagogických zamestnancov, tam je situácia ešte oveľa, oveľa  katastrofálnejšia. Roky je tolerovaná skutočnosť, že platové tarify začínajú hlboko pod minimálnou mzdou.

A riešenie? Riešenie ako zosúladiť platové tabuľky zamestnancov s minimálnou mzdou je jednoduché. Stačí politická vôľa a peniaze…… a peniaze vraj sú, ekonomika šlape na plný plyn….

Tu je náš návrh: 

navrh

A takto to v skutočnosti je:

tabulka-platov

Tento stav treba zmeniť.

Sebelédi 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *