Vyjadrenie podpory OZSaPA

od autora: | 4. júna 2012

Nové školské odbory (NŠO) vyjadrujú podporu Odborovému združeniu sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA). Rovnako vnímame nebezpečenstvo situácie v akej sa ocitli zdravotné sestry a pôrodné asistentky od začiatku apríla tohto roku.

NŠO nepodporuje úpravu pracovných zmlúv zdravotníckeho personálu, pretože toto môže v krátkom čase zhoršiť postavenie pracovníkov v akomkoľvek odvetví, vrátane školstva.

 

V Leviciach 21. 6. 2012                                                         PaedDr. Ľudovít Sebelédi

PS: Pripájame aj úryvok z listu od OZSaPA, aby bolo jasné, prečo podpora z našej strany…

V spoločnosti momentálne prebieha boj za zachovanie práva a zákonnosti. Sestry a pôrodné asistentky si v roku 2011 legitímne a slušným, občianskym spôsobom vyrokovali vlastný zákon o mzdách, ktorý bol 1. februára tohto roka jednohlasne schválený Národnou radou SR. Ide o zákon č. 62/2012 Z. z. o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek (ďalej len „MMN“), ktorý bol následne podpísaný prezidentom SR. Jeho schválenie sa však stretlo s tvrdým odporom Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR, Slovenskej lekárskej komory pod taktovkou bývalého prezidenta Dragulu a zarážajúce je, že aj Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb, vedený pánom Szalayom, sa pridružil k skupine odporcov.

Zákon nadobudol účinnosť 1. apríla 2012. Hon na čarodejnice, ktorý sa týmto momentom začal, je v skutočnosti oveľa horší, ako je prezentovaný na verejnosti. Sestry sa stali rukojemníčkami svojich zamestnávateľov. Nátlakom, vyhrážkami a šikanovaním boli postavené pred hotovú vec: buď podpíšu nezmyselné a protizákonné dodatky k úväzkom, alebo dostanú výpoveď. Verejnosť nemá ani predstavu, čo tieto dodatky obsahujú. Doslova zdegradovali sestry a pôrodné asistentky, regulované povolania a ich spoločenské postavenie, podkopali ich vzdelanie a autoritu, ponížili ich ľudskú dôstojnosť. Zo sestier urobili viacerí zamestnávatelia bez reálnej legislatívnej opory asistentky, administratívne pracovníčky, upratovačky a mnohé iné, narýchlo a nezmyselne vykonštruované pozície, a to všetko len s jediným zámerom: vyhnúť sa pre nedostatok finančných zdrojov plneniu zákona č. 62/2012 Z. z. o MMN. Napriek tomu, že zmena štruktúry personálnych normatívov a pracovných pozícií, nesúvisiacich so vzdelaním a kompetenciami sestier, je nelegálna, neetická a protiprávna, sestry vo svojom pracovnom čase naďalej vykonávajú stopercentný úväzok sestry, hoci na základe zmluvy sú mzdovo hodnotené ako sestry len na 15 alebo 25 percent. Všetko sa to deje s vedomím ústavných činiteľov, nečinnosťou ministerstiev zdravotníctva a práce či absolútnou nefunkčnosťou oslovených inšpektorátov práce, ako aj ďalších inštitúcií, ktoré by mohli daný stav zvrátiť a nastoliť zákonnosť.

Považujeme to za absolútne neprijateľné a zároveň za veľmi nebezpečný precedens pre celú spoločnosť. Ak sa nepodarí túto lavínu neprávosti a praktiky novodobého otroctva  zastaviť teraz v zárodku, nedá sa vylúčiť, že o rok či dva povie niekto učiteľovi, že ak sedí na porade, nie je pedagógom, ale len nejakým zapisovateľom s príslušným ohodnotením. Policajt spisujúci výpoveď bude len sekretár. Hasič, čo dopĺňa materiál do vozidla, bude iba zásobovač. Lekár, ktorý obdobne ako sestra vedie zdravotnú dokumentáciu, bude tiež čiastočne administratívnym pracovníkom. Nik nebude vykonávať svoje povolanie na 1,0 úväzok, a tomu bude zodpovedať i mzda.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *