Vyhlásenie predsedníctva NŠO k zvyšovaniu platov v školstve

od autora: | 4. októbra 2013

Minulý rok bolo v správe OECD o slovenskej ekonomike napísané toto: „Nízke platy učiteľov by mohli čiastočne vysvetľovať nízku kvalitu vzdelávania na Slovensku. Platy učiteľov sú nízke. Ak by mali ich platy dosiahnuť 75 percent priemernej mzdy vysokoškolského absolventa, čím by sa priblížili priemeru v štátoch OECD, vyžiadalo by si to rast platov učiteľov zhruba o 50 percent.“ Generálny tajomník OECD Ángel Gurria sa vyjadril, že bez zásadnej reformy školstva nebude pre Slovensko ľahké udržať krok so vzdelávacími systémami v ostatných európskych krajinách.
Rok po uverejnení správy OECD o slovenskej ekonomike sa zvýšili platy pedagogických zamestnancov v školstve len o 5 % a všetko naďalej ostáva v rovine neurčitých sľubov.
Predsedníctvo NŠO nepovažuje zvýšenie platov o 5 % za žiaden citeľný pokrok. Aj naďalej odmietame tézu, že Slovensko nemá momentálne na to, aby investovalo do svojej budúcnosti, do vzdelania detí a mládeže. Sme presvedčení, že peniaze na školstvo by sa našli! Súčasná vláda by mohla nájsť peniaze, ktoré by sa mohli investovať do školstva. Vláda ale namiesto hľadania peňazí podporuje finančné skupiny, či veľkých podnikateľov, ktorí tento štát vyciciavajú a okrádajú. Nerieši nijako korupciu, nevidíme žiadne pokroky vo vymožiteľnosti práva, naopak, citlivé kauzy sa zametajú pod koberec a zlodeji ostávajú nepotrestaní. Myslíme si, že táto vláda, bohužiaľ tak ako predchádzajúce, nevyvíja žiadnu reálnu snahu o to, aby pozdvihla školstvo na kvalitatívne vyššiu úroveň. Uskutočnené rokovania o zvýšení platov považujeme za divadlo, ktoré malo zachovať dekórum vlády a funkcionárov OZPŠaV.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *