Veríme, že sa dá…

od autora: | 26. septembra 2019

Aj keď Nové školské odbory /NŠO/, ako podotkol jeden môj priateľ, nerokuje v tripartite, pretože naša vláda rokuje iba s tými, ktorí súhlasia so všetkým, čo vláda navrhne, robí pre školstvo omnoho viac. Robí tú každodennú robotu cez svojich predsedov na jednotlivých školách.  Vyjednáva kolektívne zmluvy pre konkrétnych zamestnancov, stojí na strane zákona a v prospech učiteľov, ktorí sú šikanovaní alebo čelia nekompetentným rozhodnutiam riaditeľov a zriaďovateľov škôl. V prípade porušovania zákona naši predsedovia sú ochotní sa postaviť za svojich ľudí. 

Každá naša porada sa zaoberá novelami zákonov a zlepšovaním kolektívneho vyjednávania na školách.  Predsedovia vždy od nás dostanú radu, ako postupovať v jednotlivých prípadoch, ako interpretovať zmeny v zákonoch a ako uplatňovať právomoci vyplývajúce pre odborové organizácie zo zákonníka práce.

Táto práca nie je medializovaná, nikoho z kolegov, predsedov ZO na jednotlivých školách nevidíte v televízií, ale je veľmi dôležitá, pretože predseda ZO má aspoň akú takú ochranu pred prepustením zo zákona a preto je možno jediný, ktorý si dovolí oponovať a vyžadovať dodržiavanie práv zamestnancov. Preto veľmi záleží, akí ľudia sa do tejto funkcie dostanú a či naozaj majú záujem riešiť aj problémy kolegov. Toto už vedenie NŠO ťažko môže ovplyvniť, pretože svojich predsedov si volia učitelia a tí musia vedieť, či ich zástupca naozaj bude hájiť ich práva alebo si založia odborovú organizáciu iba pre seba a záujmy kolegov ich nezaujímajú.

Okrem toho administrujeme jednu z najpopulárnejších facebookových stránok  „ako ďalej učiteľ?“, kde  problémy učiteľov,  bez ohľadu na to, či sú našimi členmi alebo nie, vždy nájdu nejakú odpoveď, či už od kolegu z inej školy alebo od niekoho , kto už daný problém k spokojnosti vyriešil.

Ako ďalej učiteľ?

NŠO nenájdete v tripartite, pretože mocní nechcú počuť iný  názor a, bohužiaľ, zákon si schválili tak, že rokujú s tou odborovou organizáciou, ktorá má najviac členov, takže paradoxne to vyzerá tak, že väčšina učiteľov je so všetkým spokojná a niet čo riešiť. Ale na našom fóre „ako ďalej učiteľ“ to vyzerá úplne inak.  To sú tie životné paradoxy.

Ale aj napriek tomu veríme, že sa dá……… a robíme čo sa dá pre školy, ktoré už pochopili, že si musia pomôcť sami a založiť si na škole odbory, ktoré nie sú iba v televízií, ale riešia ich problémy priamo u nich „doma“, na škole.

Zuzana Foltánová

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *