REPREZENTATÍVNOSŤ

od autora: | 29. septembra 2020
minister Krajniak:
„PODPORUJEM SOCIÁLNY DIALÓG, ALE NIE SOCIÁLNY MONOLÓG KONFEDERÁCIE ODBOROVÝCH ZVÄZOV
Trikrát sme za posledných 10 dní pozvali predstaviteľov KOZ, zamestnávateľov a ZMOSu na rokovanie tripartity. Zamestnavávatelia a ZMOS prišli, ale KOZáci sa ospravedlnili, že majú iné neodkladné záležitosti – čím rokovanie tripartity zablokovali.
Preto som na dnes zvolal pracovné stretnutie “Pokračovanie sociálneho dialógu”, na ktoré som pozval zamestnávateľov, ZMOS, Spoločné odbory Slovensko, Moderné odbory, Lekárske odborové združenie, Nový odborový zväz polície, Nové školské odbory a Nezávislé kresťanské odbory, ako aj KOZ. Okrem KOZ prišli všetci.
Predebatovali sme legislatívne návrhy, ako aj Plán obnovy. Bol to kultivovaný dialóg, v mnohom sme sa zhodli, ale na niektoré veci sme mali aj odlišné názory. Dohodli sme sa napríklad, ako budeme pokračovať v stanovovaní poplatkov za odpady, ako budeme pokračovať v príprave Plánu obnovy.
Za vládu garantujem, že budeme aj v budúcnosti na rokovania pozývať zástupcov zamestnávateľov ako aj zástupcov zamestnancov, samozrejme vrátane KOZ. Nebudem ale garantovať MONOPOL pre KOZ na sociálny dialóg. Ani KOZ nemá podľa mňa právo povedať: “Buď budete rokovať s nami, alebo nesmiete rokovať s nikým.” Odmietam ultimátum zo strany KOZ, že sa vrátia k rokovaciemu stolu za podmienky, že budeme rokovať iba s nimi.
Naopak, budeme rokovať s každým, kto prejaví záujem o sociálny dialóg. Nikoho nebudeme vynechávať alebo uprednostňovať, máme záujem o všetky pripomienky a návrhy, ktoré môžu pomôcť ľuďom na Slovensku.
Vždy pre mňa bolo na prvom mieste, či nejaký návrh môže pomôcť ľuďom, a nie to, kto ho predloží. Myslím si, že takto by sme mali k tomu pristupovať všetci. Nepolitizovať a pomáhať.“
Vďaka p. minister Krajniak.
Za Nové Školské odbory sa zúčastnil predseda NŠO Ľ. Sebelédi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *