MDŽ

od autora: | 7. marca 2018

Všetko najlepšie k MDŽ ženám, ktoré dokážu bojovať za svoje práva!

V roku 1908 pochodovalo ulicami New Yorku 20 000 žien, prevažne krajčírok. Žiadali skrátenie pracovnej doby (pracovalo sa 10 a viac hodín), vyššie platy, hlasovacie právo a zákaz detskej práce. 
V máji toho istého roku Socialistická strana USA rozhodla, že posledná februárová nedeľa bude Národným dňom žien. V roku 1910 , na prvej medzinárodnej ženskej konferencii Druhej internacionály v Kodani, sa ženy rozhodli oslavovať medzinárodný deň žien začiatkom marca. Pevný dátum sa určil po demonštrácii žien v Petrohrade 8. marca 1917. Ženy vyšli do ulíc a žiadali chlieb a mier. Cár do týždňa odstúpil a Dočasná vláda Ruska priznala ženám volebné právo.

Pri príležitosti MDŽ gratulujem všetkým ženám, ktoré sa neboja ozvať za svoje práva, ktorým vadí skutočnosť, že ženy zarábajú na Slovensku v priemere o 20 % menej ako muži, ktorým vadí, že zastúpenie žien v politike je aj naďalej nedostatočné, ktorým vadí, že naše školstvo či zdravotníctvo je prehliadané a zanedbávané.

Takým ženám, ktoré sa neboja nahlas a verejne vyjadriť svoju nespokojnosť, ktoré sa vedia zjednotiť a postaviť za svoje práva, patrí môj obdiv a úcta.

Medzinárodný deň žien nie je o karafiátoch a bonboniére, nie je o počúvaní sprostých vtipov od falošných politikov   v športových halách. Je o boji za spravodlivosť, o boji za rovnaké práva a možnosti pre všetkých, za lepšie pracovné podmienky a spravodlivé ocenenie práce, je to hlavne o tichej nenápadnej nenahraditeľnej každodennej práci pre spoločnosť.

Ján Macek

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *